Vrede, evenwicht en Yin & Yang

Vrede, evenwicht en Yin & Yang

oktober 9, 2019 0 Door Sabina

Iedereen raakt constant uit balans. Maar wanneer het balans niet herstelt uit dit zich in klachten zoals pijn en irritatie. Maar wat is evenwicht? En wanneer ben je in of juist uit balans?
Op Wikipedia staat; “Evenwicht (Balans) is een situatie waarin zonder verstoring geen verandering zal plaatsvinden.”
Maar we zijn levende wezens die continu blootstaan aan allerlei verstoringen. We zijn steeds in beweging, staan in contact met elkaar en de wereld om ons heen. We veranderen, passen ons aan en we groeien iedere dag weer. De situatie waarin wij ons bevinden verandert dus steeds en wij moeten steeds weer het optimale middelpunt weten te vinden.

Evenwicht

Veerkrachtig vind ik een goede omschrijving van evenwicht. Wanneer je veerkrachtig bent, weet je na ‘een verstoring’ steeds weer jouw optimale middelpunt te vinden en de balans te herstellen. Evenwicht betekend dus niet dat je uitdagingen die eventuele ‘verstoringen’ kunnen geven uit de weg gaat. De verstoringen die je uit balans halen zijn nodig om in beweging te komen en te groeien. Wanneer we alsmaar in het optimale middelpunt zouden blijven komen we letterlijk en figuurlijk stil te staan. Een simpel voorbeeld; je raakt uit balans want je maag is leeg, je hebt honger, om het balans te herstellen kom je in beweging en ga je opzoek naar voedsel.

Evenwicht is een dynamisch spel waarbij je steeds weer naar het ‘midden’ gaat. Daar in het midden zit de vrede, de vrede met jezelf en je omgeving, de vrede met je emoties, de vrede met het universum en de vrede met het moment.
Dit evenwicht bereik je wanneer je aanwezig bent in het nu. Je bent alert en bewust van het moment en de situatie. Je neemt de veranderingen waar en je bent je bewust wat deze veranderingen met je doen. Je bent in staat om te herstellen, om zo weer in jouw midden uit te komen. Dit is het leven in zijn ultieme vorm. Zo leren en groeien we; levend vanuit de kracht van ons midden.

Yin & Yang

Een mooie vorm waarin het dynamisch evenwicht van het leven tot uiting komt is het Chinese Yin en Yang. Yin en Yang verwijzen naar de tegengestelde krachten waarvan alles in het leven doordrongen is. Mannelijk vs. vrouwelijk, licht vs. donker, actie vs. rust, liefde vs. haat, warm vs. koud. Er is geen strijd tussen deze twee, maar een liefdevol en dynamisch samenspel. De een bestaat niet zonder de ander. Door de relatie tot elkaar krijgen ze betekenis, zonder deze betekenis is het leegte. Licht bestaat alleen in relatie tot donker, boven bestaat alleen tot relatie met onder, kennis bestaat alleen tot relatie met onwetendheid etc. etc.
Alles wat wij kennen manifesteert zich in deze ’tegengestelde’ waarden. Hierin staat de Yang staat voor het mannelijke, actieve en zichtbare en de Yin voor het vrouwelijke, stille en onzichtbare.

Niets is volledig yin of volledig yang. Het één is ook in het ander aanwezig en het één ontstaat vanuit het ander.
Zo is er altijd wat licht in het donker en is er schaduw in het licht. Zo ontstaat de dag uit de nacht en de nacht weer uit de dag. Er is geen goede of slechte kant, er is geen waarde waardevoller dan de ander, er is alleen heelheid en deze heelheid bestaat uit het dynamische spel tussen Yin en Yang. Zo is het ook met het leven, ook het leven is een dynamisch spel tussen krachten, waarden en emoties. De kunst is om daar evenwicht in te vinden. Om beide kanten liefdevol te omarmen en te luisteren naar wat dit spel te vertellen heeft.

Vrede

Evenwicht is vrede, vrede met de uiterste, vrede met de yang en de yin. Geen strijd met dat wat je uit balans haalt, maar er liefdevol naar kijken en luisteren. En wanneer je ziet en weet wat de verstoring van het evenwicht je te vertellen heeft, dan ‘strijd’ je krachtig naar het herstel van het evenwicht en ga je dus niet de strijd aan met de veroorzaker van de verstoring. Wanneer we strijden met de veroorzaker strijden we met het leven zelf en dat is een gevecht dat alleen verliezers kent.

Oosterse Elementenleer

De Oosterse Elementenleer is gebaseerd op het spel tussen Yin en Yang en de 5 elementen. Hiermee kan een verstoring van het evenwicht goed waargenomen worden en kan je gericht bijstellen om het evenwicht te herstellen. Het is een praktisch tool waarmee het evenwicht snel en efficient te herstellen is. Tijdens mijn consulten maak ik gebruik van deze tool wat erg verhelderend werkt en inzicht geeft in de disbalans en fases van het leven. In een volgende blog zal ik meer vertellen over de 5 elementen van de Oosterse Elementenleer.