De 5 elementen

De 5 elementen

september 26, 2019 0 Door Sabina

Het leven is opgebouwd uit de 5 elementen; water, vuur, lucht, aarde en ether. Over deze 5 wordt al geschreven in de Veda’s. Deze Veda’s geschreven in het Sanskriet, zijn jarenlang mondeling doorgegeven en vinden hun oorsprong aan de voet van het Himalaya gebergte. In het hindoeïsme zijn de Veda’s de oudste en heiligste geschriften en zij geloven dat deze ‘Shruti’ direct door het goddelijke aan zieners is geopenbaard. De 5 elementen zien we verder terug in de Ayurveda, de Traditionele Chinese Geneeswijze en de Griekse oudheid waarin Aristoteles eigenschappen toekent aan deze 5 elementen. Door de eeuwen heen duiken deze ‘elementen’ in meerdere levensovertuigingen op. Maar wat zijn nu de 5 elementen?

Water; alles dat stroomt
Vuur; alles wat verbranding geeft
Aarde; al het vaste, materie
Lucht; alle gassen
Ether; leegte dat alles structuur geeft

Alle elementen spreken eigenlijk voor zich. Alleen Ether is nogal lastig te omvatten. Ether vertaald zich ook wel in leegte, ruimte, geest, het niet materiële of Kwintessens, letterlijk vertaald vijfde wezen, en in de huidige betekenis ‘dat waar het wezenlijk om gaat’ betekend.
Volgens Aristoteles was dit element onder andere verantwoordelijk voor de beweging van de hemellichamen. En met de kennis van nu ook voor de beweging van de elementaire deeltjes om de kern van een atoom. Ondanks dat je Ether niet kunt waarnemen en zij moeilijk te omvatten is, is zij toch het meest aanwezig en het hart van alle andere elementen. Zo bestaat een atoom uit 99,9% uit leegte, dit is de ruimte tussen de kern en de elektronen die er omheen bewegen. Aangezien alles is opgebouwd uit deze atomen is alles voor 99,9% leeg. Wist je dat wanneer je alle leegte weg zou halen alle materie van het universum zoals we dat nu kennen in een schoenendoos past? Zie DWDD University De oerknal door Robbert Dijkgraaf.

Deze vijf elementen zoals hier beschreven vinden we tegenwoordig voornamelijk terug in de Ayurveda. In deze geneeswijze van de Ayurveda is iemand die alle vijf de elementen op alle energieniveaus van het lichaam in harmonie heeft gezond. Met o.a. voeding kun je de vijf elementen in balans te houden. Om hiervoor te zorgen spreekt de Ayurveda van drie Dosha’s, welke een verdichting zijn van de vijf elementen.
Vata; Ether en Lucht
Pitta; Vuur en Water
Kapha Water en Aarde
Ieder mens heeft deze 3 Dosha’s in zich en met de juiste voeding en levensstijl die bij deze Dosha’s past houd je de vijf elementen in harmonie en blijf je gezond. Momenteel volg ik de cursus ‘Eenvoudig gezond’ bij Healing Space waarin de 5 elementen en o.a. de constitutie types gebaseerd op de 3 Dosha’s centraal staan. Ik hoop op een later tijdstip meer te bloggen over voeding en de 5 elementen.

Dit is mijn eerste blog over de 5 elementen. De elementen waaruit het leven is opgebouwd. Mijn volgende blog zal gaan over de vijf elementen en de Oosterse Elementenleer; Wu Xing. Daarna ga ik verder met blogs over de afzonderlijke elementen en hun eigenschappen.

– by Sabina

Nieuwsgierig kijk eens hier, hier of hier en ga zelf op ontdekkingstocht.