Paracetamol
Van paracetamol is de werking wetenschappelijk nooit onderbouwt. Hoe dit pilletje dat massaal gebruikt wordt precies werkt is nog steeds onduidelijk. Wel is bekent dat het de lever belast terwijl de lever juist bij ziekte extra hard moet werken. Ik vind het vaak onbegrijpelijk hoe vaak en veel er gebruikgemaakt wordt van dit ‘onschuldige’ pilletje. Het is natuurlijk wel lekker makkelijk. Het is goedkoop, je kunt het overal krijgen, het werkt snel en binnen een minuutje heb je hem doorgeslikt.
Paracetamol is geen geneesmiddel. Het is een pijnstiller welke koortsverlagend werkt. Maar pijn en koorts hebben een functie. Pijn is een teken van je lijf om te zeggen dat je rust moet houden. Met koorts is je lijf hard aan het werk om de ziekte te verdrijven. Je hebt de koorts nodig om te kunnen genezen. Je lijf moet de aanval in kunnen zetten. Pas bij een koorts van 39,5 worden bacteriën, virussen en gifstoffen sneller geëlimineerd. Ga je de dit onderdrukken, dan blijf je vaak onnodig lang doorkwakkelen.
Wees je hierop bedacht voordat je naar de paracetamol grijpt. Luister naar je lijf en vertrouw je lijf. Ik vraag je niet om onnodig pijn te lijden of om met 41 graden koorts niet te handelen, maar gebruik niet onnodig naar dit pilletje.
Ik snap het, het is makkelijk, snel en je moet door met al je dagelijkse verplichtingen. Maar denk voordat je naar dit ‘onschuldige’ pilletje grijpt nog eens na. Stel de gevraagde rust en genezing van je lijf niet uit. Dit kost uiteindelijk onnodig veel energie. Meer informatie over hoe je kunt omgaan met koorts (bij kinderen) vind je in de tekst van Arjen Pasma.