De 5 elementen volgens de Ayurveda en de Oosterse Elementenleer

De 5 elementen volgens de Ayurveda en de Oosterse Elementenleer

november 22, 2019 0 Door Sabina

In mijn vorige blog; ‘De 5 elementen’, heb ik het een en ander uitgelegd over de oorsprong van de 5 elementen Aarde, Water, Vuur, Lucht en Ether. Deze 5 elementen zijn aan de ene kant van de Himalaya uitgegroeid tot de Ayurveda, maar aan de andere kant van dit gebergte vormen zij de basis van de Oosterse elementenleer Wu Xing. Wu Xing wordt o.a. toegepast in de Traditional Chinese Medicine, TCM, en brengt de samenhang tussen alles in beeld.


De Oosterse elementenleer maakt gebruik van de 5 elementen Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Deze zijn iets anders dan de 5 elementen van de Ayurveda, maar hebben dezelfde achtergrond. Dat ze in de Oosterse Elementenleer andere namen gebruiken voor de 5 elementen heeft o.a. te maken met het verschil in cultuur en het feit dat de Oosterse Elementenleer gebruik maakt van de “Sheng” (voedende) en “Kè” (controlerende) cyclus. Door deze benaming komen deze cyclussen duidelijker in beeld. Zo is het logisch dat hout het vuur voedt, maar als je dit naar de Ayurvedische benaming vertaald zal water het vuur voeden.

De Sheng cyclus is de voedende relatie van de 5 elementen. Zo voedt Hout het Vuur, Vuur de Aarde, Aarde het Metaal en Metaal het Water en Water weer het Hout. Ook de seizoenen zijn hier aan gekoppeld. De Kè cyclus is de controlerende cyclus en heeft ook te maken met emoties. Zo controleert
woede -> sympathie,
sympathie -> angst,
angst -> blijdschap,
blijdschap -> smart,
smart -> woede.

Tijdens mijn coaching consulten maak ik gebruik van beide leren. Voor de voeding maak o.a. gebruik van verschillende constituties gebaseerd op de 3 Dosha’s van de Ayurveda. De 5 elementen van de Oosterse elementenleer van Wu Xing gebruik ik om o.a. het emotionele-, energetische- en fysieke lichaam in balans te brengen. De Ayurveda en de Oosterse Elementen zijn beide praktische handvatten die meer inzicht geven. Beide gebaseerd op een eeuwenoude leer uit de Veda’s en eeuwen lang verder ontwikkeld tot de kennis die nu beschikbaar is. Beide leren zijn erg complex en vergen jarenlange studie wil je ze echt goed begrijpen. Ik heb kennis mogen maken met het tipje van de ijsberg, maar ik heb hiermee al veel praktische tools in handen. Het mooie vind ik dat ze bij de 5 elementen nooit uitgaan van één uiterste. Het is een spel tussen water, vuur, aarde, lucht en ether. Ze staan allemaal met elkaar in verbinding en beïnvloeden elkaar. Ook wordt met de 5 elementen gekeken naar de mens als individu. De 5 elementen zijn alles omvattend, op fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel niveau spellen ze alle 5 een belangrijke rol in het evenwicht van de mens.