De donkere tijd voor kerst, volg de jaargetijden.

De donkere tijd voor kerst, volg de jaargetijden.

december 12, 2019 0 Door Sabina

De donkere tijd voor kerst is aangebroken. Voor vele een drukke periode met inkopen van cadeaus, het plannen van de kerstdagen en het kerstdiner, het afronden van het jaar en gezellige feestjes. Er wordt altijd weer uitgekeken naar deze gezellige dagen. De kerstmuziek klinkt half november al door je speakers en ook de supermarkten spelen al weken van te voren in op deze feestdagen.

Afsluiten van het jaar

Maar wat vele niet beseffen is dat dit ook periode is voor stilte en bezinning. Kijkend naar de kalender van de 5 Oosterse Elementen is het de periode tussen Metaal en Water. Tussen herfst en winter, tussen loslaten en je terugtrekken en tussen evaluatie en motivatie. Het is belangrijk dat je de herfst goed afsluit en alles wat je niet langer dient achter je laat, loslaat. Zoals een boom zijn blad verliest om volgend jaar weer vol tot bloei te kunnen komen, zo mag jij ook het afgelopen jaar achter je laten. Kijk eens terug op het afgelopen jaar en evalueert wat het je gebracht heeft. Wat wil je meenemen en wat heb je niet langer nodig. Vanuit deze evaluatie kun je doorstromen naar de winter. De tijd waarin je je terug trekt en doelen stelt voor het komende jaar. Wat motiveert je en wat wil je bereiken? En nog belangrijker waarom wil ik dat.

Winter

Een andere valkuil is dat we vaak in januari direct in de actie schieten en voluit van start gaan met bijvoorbeeld onze ‘goede voornemens’. Maar het is beter om je eerst meer te verdiepen en je klaar te maken voor de actie. Januari en februari zijn maanden van rust en stilte. Maanden van bezinning waarin je verteerd wat het voorgaande jaar je gebracht heeft. Wat motiveert je, wat wil je bereiken en waarom wil je dat? Je legt de fundering voor het komende jaar. Vol vertrouwen, kennis en vastberadenheid. Hierdoor bouw je een veilige en stabiele basis en maak je je langzaam klaar om in maart tot actie te komen. In plaats begin van het jaar direct naar de sportschool te rennen is het bijvoorbeeld veel beter om eerst te gaan wandelen. Je komt dan wel in beweging, maar rust en stilte voeren de boventoon. Voornemens voor het nieuwe jaar zijn altijd goed. Ze geven je een doel, een richting en ze motiveren je om in actie te komen. Zorg er echter voor dat je het de eerste maanden nog even rustig aan doet. Ga mee met de jaargetijden en wanneer de natuur tot actie komt ben jij ook klaar om tot bloei te komen.

Mijn kerst

Kerst staat voor mij in het teken van vrede, licht en samenzijn. Maar ook in het teken van geboorte, geboorte van iets moois. Ikzelf en mijn oudste dochter zijn op 2e kerstdag geboren. Daarom heeft dit feest voor mij altijd iets speciaals. Het is ieder jaar weer een mijlpaal. Een duidelijk keerpunt. Het achter me laten van een jaar en de start van een nieuwe. Ik ben altijd weer gelukkig wanneer ik dit samen mag vieren, ongedwongen en gezellig.